Társaságok (Kft. és EKft.) alapítása 2024. január 1-jétől szerződésminta alkalmazásával

2024-től szerződésminta alkalmazásával készült létesítő okiratot – a kft. társasági szerződését és az egyszemélyes kft. alapító okiratát – a jogi képviselő választása szerint háromféle módon is elkészítheti:

 • a hagyományos módon, szerkeszthető iratmintával, Wordből PDF-fé alakítva;
 • az elektronikus űrlap (formanyomtatvány) felhasználásával, PDF-fé alakítva;
 • az elektronikus űrlap kitöltése után XML-lé alakítva.

Mindegyik módszer által létrehozott dokumentum egyenértékű, mind a PDF, mind az XML formátum elektronikusan aláírható és e-aktába csatolható, Cégbíróságra be lehet nyújtani.

Az elektronikus űrlappal elkészített dokumentum előnye, hogy még a Cégbíróságra történő benyújtás előtt alapfokú, formai informatikai ellenőrzésen megy keresztül és a Cégszolgálat által publikált megjelenítő formázza, így a szerződés pontjainak számozása megfelel a jogszabály előírásainak.

A létesítő okirat előállítása elektronikus űrlappal

 1. A nyomtatvány kitöltő programban (Cégeditor, Elektronikus nyomtatványok) válasszon ki egy űrlapot (formanyomtatványt) a következők közül:
 • Egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság alapító okirat mintája
 • Korlátolt felelősségű társaság szerződésmintája
 1. Töltse ki az űrlap megfelelő rovatait.
 2. Kitöltés után következő lépések (az XML és a PDF előállítása): Miután kitöltötte az űrlapot (formanyomtatványt), érdemes elmenteni a kitöltött nyomtatványt a későbbi szerkesztés céljából. A lementés után a Dokumentum ellenőrzésével megbizonyosodhat arról, hogy az űrlap kitöltése helyes volt vagy sem. Ezután elkészítheti a megszokott módon az XML fájlt. Az elkészített XML fájlt fel kell tölteni a Cégszolgálat által erre a célra szolgáló honlapra:

https://cegeljaras.e-cegjegyzek.hu/#/xml-upload

 1. A Cégszolgálat honlapja az informatikai ellenőrzést követően visszaad egy, a Cvhr. melléklete szerinti formátumot biztosító, letölthető PDF fájlt (amely záradékolt is). Kérjük, ekkor ismételten ellenőrizze, hogy az így kapott PDF-en minden adat megfelelően szerepel.
 2. A kapott PDF fájlt a jogi képviselő – saját és ügyfelei lehetőségei szerint – továbbiakban két különböző módon használhatja fel:
 3. a)Ha minden érintett rendelkezik elektronikus aláírási lehetőséggel, a PDF fájlt az aláírók – elektronikusan – megfelelően aláírják. Ezután az elektronikusan aláírt dokumentumot csatolják az e-aktához.

VAGY

b) Amennyiben szükséges, a dokumentumot papírra nyomtatják, majd az aláírók hagyományos módon aláírják. Ezután a kézzel aláírt dokumentumot beszkennelik, és az így digitalizált változatot elektronikusan aláírja a jogi képviselő és csatolja az e-aktához.

 

A létesítő okirat előállítása szerkeszthető iratmintával (hagyományos módszer)

 1. A nyomtatvány kitöltő programban (Cégeditor, Elektronikus nyomtatványok) válassza ki a megfelelő társasági forma iratmintáját Word formátumban:
 • Egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság alapító okirat mintája (Word formátum)
 • Korlátolt felelősségű társaság szerződésmintája (Word formátum)
 1. Az iratminta üresen hagyott (pontozott) mezőit értelemszerűen töltse ki egy szövegszerkesztő program segítségével.
 2. A kitöltött dokumentumot nyomtassa ki papírra, majd az aláírások után szkennelje be és a jogi képviselő írja alá elektronikusan, majd csatolja az e-aktához.